[ Glavna |  Paganizam |  Dešavanja |  Članstvo ]
[ Paganska Zora Kontakti |  Linkovi ]


 
 

aganizam je duhovni način života koji za svoje korene ima stare religije Prirode. U glavnom se vezuje za prehrišćanske religije Evrope, ali neke pristalice mogu da pronađu sebe i unutar verovanja drugih kultura. Takvo verovanje, da su sve stvari svete, može da se naše širom sveta. Pagani gledaju na ovo kao na nasleđe i zadržavaju vrednosti i verovanja svojih predaka, prilagođavajući ih savremenom životu. Mi slavimo svetost Prirode, poštujemo Sveto u svemu, prostran, ne dokučivi duh koji se proteže Univerzumom, vidljivim i ne vidljivim.
     Pagani slave božansko u svim oblicima, bilo muškom ili ženskom, kao deo svete celine. Svaki čovek ili žena, paganinu su prelepo i jedinstveno stvorenje. Deca se vole i poštuju i jak osećaj zajedništva je prisutan. Šume i otvorena prostranstva, boravišta divljih životinja i ptica, se posebno neguju. Paganizam naglašava važnost ličnih duhovnih iskustava i Pagani često pronalaze to iskustvo kroz odnos sa prirodom koju slave. Mi tragamo za duhovnim jedinstvom sa božanskim, tako što se povezujemo sa Prirodom i istražujemo naš unutrašnji svet koji se ogleda u drugima. Mi verujemo da bi svako trebalo da upozna Božansko lično i iskustveno, a ne putem posrednika. Mada vođe i učitelji postoje unutar nekih tradicija, oni nisu to u pravom smislu reči, više služe kao savetnici, koji koriste svoju mudrost i iskustvo da pomognu onima koji su u potrazi za vođstvom i koji se nalaze na putu spoznaje Božanskog. Obredi nam pomažu da se uskladimo sa ciklusima Prirode i zbog toga se često održavaju u vreme početaka i krajeva godišnjih doba, u fazama Sunca i Meseca i za vreme prelaska u našim životima.
     Postoji ogromna raznovrsnost tradicija unutar širokog spektra paganskog učenja. Ovo odražava opseg našeg duhovnog iskustva, jer mi verujemo da je svako jedinstven i, obzirom na to, svačija duhovnost mora da bude jednako individualna. Neki pagani slave više bogova i boginja, a njihova imena se nalaze na stranicama istorije evropskog narodnog predanja. Drugi se usredsređuju na jedinstvenu životnu energiju, a neki se, pak, posvećuju kosmičkom paru – Bogu i Boginji, Gospodu i Dami. Mi slavimo našu različitost, jer verujemo da svaka osoba treba da pronađe svoju duhovnost u skladu sa tihim glasom svoje duše. Iz ovog razloga poštujemo sve iskrene religije, ne pridobijamo pristalice i ne tražimo preobraćenje iz drugih vera i društvenih sistema. U opšte uzevši, mi samo tražimo toleranciju.
     Danas, u doba zabrinutosti za životnu sredinu i doba ekološke svesti, Pagani su često na čelu pokreta Zelenih. Pagani poštuju prava svih živih bića, bilo da su u pitanju ljudi, životinje, biljke ili kamenje. Mi smo svesni uzroka i posledice, kako misli, tako i dela. Mi ohrabrujemo slobodnu misao, stvaralačku maštu i ljudsku snalažljivost i verujemo da su ove sposobnosti osnovne za život u harmoniji i u ritmu sa Prirodom. Radujemo se što neka od naših ličnih uverenja dele mnogi ljudi. Ova uverenja su nasleđe svih ljudi, potiču od dalekih i bliskih predaka i jednako se tiču svih naših potomaka.
Copyright © M. P. F. Srbija. Sva Prava su Zadržana.

 
Ukupno Poseta: